Diskografija

Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi su do sada, izdali 3 studijska albuma, 3 albuma sa živih nastupa i nekoliko singlova. Poslednje zvanično izdanje je objavljeno 2007. godine, i na njemu se nalaze najveći hitovi koji su snimljeni uživo na kocertu u Pančevu u klubu “Kupe” 2006. godine, kao i 3 bonus studijske pesme: “Nisam Dijamant”, “Blažo bekrijo” i “Vranjanka”

Igra rokenrol SR Jugoslavija

(1994, MC, Felix Records)

blaza_kljunovi_igra_rnrSnimak ovog izdanja je napravljen u kultnom beogradskom prostoru KST na koncertu koji se održao u četvrtak 09.09.1994. godine. Snimatelj i ujedno producent ovog izdanja je bio Ivan Brusić. Idejno rešenje i dizajn omota je uradio David Vartabedijan.

Organizator koncerta je bio Zlatko Jošić, sve karte su bile rasprodate, tako da je bend jedva uspeo od gužve da se probije kroz salu i izadje na binu. Koncert je ostao upamćen i po specijalnim gostima, Panti Šiklja nafti, virtuoznom sviraču tikve i ideologu udrilirizma i Drakuli iz grupe Direktori (u pesmama: „Evo ti za taxi“, „Zenica blues“ i „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“).

Koncert na kome je snimljeno prvo zvanično izdanje Blaže i Kljunova je nažalost, prekinut zbog opšte tuče, što je i zabeleženo na snimku, kada Blaža komentariše tuču rečima: „A ne, ne, ovo je humorističko veče!“ Napomena za ljubitelje ranih radova: ovo kasetno izdanje je moguće naći u prodaji u prodavnici „Felix“ u tržnom centru u Sremskoj ulici u Beogradu.

Plagijati i obrade

(1996, CD/MC, ITMM)

blaza-i-kljunovi-plagijati-i-obrade-frontAlbum “Plagijati i obrade” je sniman u studiju Akademija tokom 1995. godine. Najzaslužniji za izdanje pored gazda Milutina je i Aleksandar Radosavljević (Aca Beauty) producent albuma, koji je uspeo da raštimovanu grupicu grupu gradjana kako tako dovede u red.

Pored Ace, veliki doprinos u snimanju i savetima su imali Goran Živković – Žika i Nikola Vranjković. Grupa je prvi i jedini put imala “styling” za koga su bile zadužene sestre Jelena i Svetlana Proković. Fotografije za naslovnu stranu su uradjene u kafani “20-ti oktobar” na Crvenom Krstu uz podršku šefa sale Miladina.

Kao gosti na albumu pojavili su se: Ana (violina), Lale (bendžo) i Džekac (harmonika) iz grupe Ortodox Celts, Miško Plavi (klavijature) , Mile Lojpur, Leša (DAB – udaraljke), Marija Mihajlović i Ivana Ćosić – vokali, grupa gradjana Delije Plaža (horska podrška) i Ivan Spasić – Spasa kao konferansije.

Sex, droga i Bodiroga

(1998, CD/MC, ITMM)
blaza-i-kljunovi-sex-droga-i-bodiroga-frontU leto 1998. godine bend je napustio gazda Milutin Petrović i Arigo Saki odlučuje da po svaku cenu udje u studio i primora preostale članove da se nešto snimi, imajući u glavi samo par rifova i jednu do tada neobjavljenu pesmu “Arigo Saki blues”. Grupi se umesto Milutina priključuje Sale Šofer, a pesme su snimane u studiju “Go – Go” kod Gorana Kostića, koji je dao veliki doprinos kao producent kao i njegov pomoćnik Bojan Antunović – Boki.

Sticajem okolnosti snimanje se poklopilo sa svetskim prvenstvom u fudbalu u Francuskoj, tako da je bend ujedno i snimio pesmu “Allez Yu” posvećenu našoj fudbalskoj reprezentaciji, koju je objavio Metropolis, na disku “Fudbalske himne”. Pored ove dve pesme na albumu se nalaze i: “Seks, Droga i Bodiroga”, “24000 Baci” (obrada pesme Andrijana Ćelentana), “Ne mogu bez nje”, “O kako gi sakam parite” (tekst na makedonskom napisao Dado Pejoski), “Dosadan k’o vaš”, “Lepa si Pamela”, “Ovaj grad”, “Pozovi me”.

Na albumu su pored studijskih snimaka i i dva bonusa sa unplugged festivala 1994. godine u prepunoj sali Sava centra, kada je Blaža nepozvan i na silu ušao na binu i sa Miškom Plavim, gazda Milutinom i Dekijem odsvirao “Disko miks” i “Balkan” od Azre. Za one koji nisu znali, primerak ovog izdanja ima i Pamela Anderson, a Dejan Bodiroga je nažalost, zbog greške izdavača, dobio pogrešne diskove, tako da mu se ovom prilikom još jedno izvinjavamo, jer mi imamo samo jednog Boga, a ime mu je Dejan Bodiroga!

Shipu ga, Žobla!

(2000, CD/MC, ITMM)
blaza-i-kljunovi-shipu-ga-zobla-frontPosle velikog uspeha albuma “Sex, droga i Bodiroga” i velikog broja koncerata, bend odlučuje da snimi materijal uživo sa dva koncerta u beogradskom SKC – u 8-og i 9-og marta 2000. godine. Snimatelj i producent izdanja je bio Ivan Brusić, postprodukciju je uradio Uša iz ITMM – a, a fotografije za omot Draško Gagović.

Koncerti su ostali upamćeni i po specijalnim gostima: Avramu Izraelu, čoveku čiji je glas smirivao beogradjane prilikom objavljivanja vazdušne opasnosti za vreme, bombardovanja 1999. godine, poznatom centarforu Duletu Saviću i gazda Milutinu koji je od silne radosti prilikom skoka sa gitarom razbio Blaži arkadu. Na albumu se nalaze svi najveći hitovi do tada, kao i bonusi u vidu pesama “Nema problema” i “Jabuke i Trešnje” koje su snimljene na izvanrednom koncertu u Novom Sadu u klubu “Kamelot” 1999. godine.

Pare ne vraćamo!

(2002, CD/MC, ITMM)

blaza-i-kljunovi-pare-ne-vracamo-frontPosle četiri godine od zadnjeg studijskog izdanja, 2002. godine bend ulazi ponovo u studio i radi na novom albumu. Album se poklopio sa odlaskom basiste Dekija i dolaskom Baleta, koji je ujedno i bio producent albuma.

Snimanje je proteklo u poprilično opuštenoj atmosferi u studiju kod Bareta u Zemunu, a gosti na albumu su bili: Dragi Jelić iz YU grupe u pesmi “To je samo rokenrol”, Alek (Eyesburn) frula u pesmi “Zvuci rodnog kraja” i daire u “Sunce tudjeg neba” i Koyot (Eyesburn) trombon u pesmi “Ana Kurnjikova”, Marijana Zlopaša i hor Čečena (Andra, Lića i Raško) u pesmi “Pamela 2”, Neša – violina u pesmi “Sunce tudjeg neba”. Na albumu se pored velikih hitova: “Sunce tudjeg neba”, “Mnogo volim pivo”, “James bond”, nalaze i pesme “Častan policajac” čiji je tekst napisao Bora Djordjević, kao i nova verzija pesme “Ne mogu bez nje”.

Samo Supermen Srbiju spasava

(2007, CD, Multimedia Records)
prljavi-inspektor-blaza-i-kljunovi-samo-supermen-srbiju-spasava-500x500Pored najvećih koncertnih favoritova kao što su: “Prljavi Hari”, “Dole, dole”, “To je samo rokenrol”, “Da Bog da crko rokenrol”, “Jablan”, “O kako gi sakam parite”, “James Bond”, “Mnogo volim pivo”, “Čekala sam”, “Lepa si Pamela”, “Čudna šuma”, “Seks, droga i Bodiroga”, “Sunce tudjeg neba”, “Dule Savić Andragd”, na cd-u su se našle i 3 bonus pesme: “Nisam dijamant”, “Obećo si Mito” (Blažo Bekrijo) i “Vranjanka” snimljene u studiju Free Zone – Akademija.

Snimak uživo kao i studijski materijal je uobličio i isproducirao Dragoljub Marković – Blek. Specijlni gost producent u pesmi “Nisam dijamant” je bio Theodore Yanni. Omot i dizajn je radila Danica Dee Artist Asurdžić. Materijal je snimljen na besplatnom koncertu koji se održao 08.12.2006. godine u Pančevu u klubu Kupe, a koji je Blaža najavio rečima: “Dobro došli Pančevci, ulaz je besplatan, ali se izlaz plaća!”

Bez sledećih persona i objekata ovo izdanje nije bilo moguće, pa da ih nabrojimo: Rodja – Multimedija, Blek – Shine of your crazy diamond, Srdja Milovanović – Srki boy, Staća – mladji referent, Zlaja – Pančevo, klub Kupe – Pančevo, Sloba i Neša Radovanović, Srećko Amadeus, Goran Pandža, Miša Dobričan i njegovi ludi Pančevci, Voja i Taš klub, Nataša iz grupe Bistrik, Sanja i Ana iz Blah Blah benda i mnogi drugi koje smo zaboravili.

Live @ BeerFest 2010

(2011, DVD, BKM)

Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi su objavili 18.07.2011 svoj prvi DVD u karijeri. DVD sadrži kompletan snimak koncerta sa 17 pesama koji je održan u okviru Beer Fest-a 2010. godine na beogradskom Ušću. Fantastičan nastup grupe koje je svirala pred skoro 130.000 ljudi je tonski snimio i obradio Vlada Negovanović, a video snimak je napravljen u produkciji TV Avala.

Snimak je u studiju uobličio i doterao Milan Burda, a dizajn omota je uradio Marko Perović. Sav prihod od prodaje ovog izdanja, kao i svog reklamnog materijala koji se nalazi na ovom štandu ide u humanitarni fond “BG bebi klub”.

Bend se posebno zahvaljuje Vanji i Škrbi i svim ostalim drugarima iz Beogradske kulturne mreže.