Gazda Milutin 11.12.1967 – 10.12.2016

Osnivač benda i gitarista prve postave Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, Milutin Petrović – Gazda Milutin je napustio ovaj svet 10.12.2016. godine

Gazda Milutin

Milutin Petrović - Gazda MilutinMilutin Petrović ili jednostavno Gazda Milutin, rodjen  je 11.12.1967. godine u Beogradu.

Pohadjao je XIV-u Beogradsku gimnaziju, maturirao 1986. godine, odslužio JNA, potom studirao Arhitektonski fakultet, koji je bio prinudjen da napusti na trećoj godini.

1989. godine upoznaje Igora Blaževića – Blažu.

1991. godine se zaposlio na radiju “Pingvin” kao muzički saradnik.

Zahvaljujući popularnosti radija, a i sopstvenoj, kreće da radi kao DJ u raznim rock/underground klubovima Beograda, najduže se zadržavši na Akademiji i u Prostoru.

Iste godine, počinje kao muzički urednik, da radi radio emisiju sa Blažom koja se zvala “Blaža medju šljivama”.

1992. i 1993. godine preko leta Blaža i Milutin nastupaju kao duet u lokalu “Srpska Kruna” na Adi Ciganliji.

Krajem 1993. godine, posle dužeg nagovaranja, Milutin uspeva da natera Blažu da osnuju bend, kojem daje i ime.

1995. godine daje otkaz na radiju i sa Arigom Sakijem stupa u ortakluk, koji će iznedriti nekoliko lepih stvari i dogadjaja. Krajem iste godine otvaraju “The Glimmer Twins” bar na Crvenom krstu, koji ubrzo postaje vrlo popularan.

Gazda Milutin je bio najzaslužniji za prva dva izdanja Blaže i Kljunova, prvo zvanično izdanje: “Igra rokenrol SR Jugoslavija” iz 1994. godine (live in KST 1994) i prvo studijsko izdanje “Plagijati i obrade” iz 1996. godine.

1998. godine napušta grupu, ali ostaje i dalje veliki prijatelj sa ostalim članovima benda.

Na koncertu u SKC-u Beogradu, 8. marta 2000. godine poslednji put nastupa sa Blažom i Kljunovima kao specijalni gost u pesmi “Disko miks”, a snimak je zabeležen na zvaničnom izdanju iz iste godine “Shipu ga Žobla”.

Kao da je bilo nekad

Kao da je bilo nekad2001. godine Arigo Saki i Milutin postaju kumovi, a 2002. godine osnivaju izdavačku kuću “Circle Records”, koja će objaviti samo jedno (ali vredno) izdanje: “Kao da je bilo nekad”.

Izdanje je posvećeno Milanu Mladenoviću, i na njemu je 15 bendova obradilo po jednu Milanovu pesmu (13 iz opusa Katarina II/ Ekatarina Velika i 2 iz opusa Šarlo Akrobata).

Ovaj projekat je bio jako važan u Milutinovom životu, i na njega je bio jako ponosan.

Na albumu su učestvovali: Partibrejkers, Darko Rundek, Vlada Divljan, Električni Orgazam, Crni Zub i NMO, Dado Topić, Tanja Jovićević i Aleksandar Banjac, Jarboli, Darkwood Dub, Night Shift, Block Out, Miško Plavi, Feđa Franklin i Slobodan Trkulja, Del Arno Band, Vroom, Novembar.

Milutin Petrović je ovaj svet napustio 2016. godine, a poslednji period svog života je proveo u Zrenjaninu.