Gde si pošla, Bernadet?

Gde si pošla Bernadet

“Gde si pošla Bernadet” je američki film iz 2019. godine, a glavni lik je Bernadet, koja deluje kao da je neko udario mokrom čarapom, ali kako se priča odvija, sve više saznajemo zašto je baš takva…

Bernadet, ti li si?

Bernadet je bila jedna od arhitetktica modernih zdanja koja je bila nadomak veoma uspešne karijere, kada je bogataš kupio njen životni rad (zgradu koju je tri godine sa posvećenošću adaptirala) da bi je srušio i tu napravio parking. Ona odlučuje da se povuče iz struke i odgaja svoju kćerku…

Drama sa elementima komedije ’’Where’d you go, Bernadette?’’ režisera Ričarda Linklatera je nežna priča o ženi koja drži do sebe i svojih principa, jer kao što je i Andrić je lepo napisao ’’Žena stoji kao kapija na izlazu, kao i na ulazu ovog sveta’’.

Muškarci su tu samo kao ukras, kao onaj čovečuljak što ga naprave na svadbenoj torti, mada mnogi koji nisu čitali Andrića misle da su više od toga. Naučnici kažu da je to zato što muški mozak obrađuje impulse jednom hemisferom, od nazad ka napred, dok žene koriste obe hemisfere poprečnim vezama. Iako je ovo razumljivo samo naučnicima, prevod bi otprilike bio da kada žena nešto naumi to i sprovede u delo, a muškarac najćešće, jok.

Glavna junakinja u filmu prilično neurotična i mnogi od nas prepoznaće svoju dragu u blistavom tumačenju Kejt Blanšet. Njen suprug je klasičan haker kao iz vica: ’’Šta kaže kompjuteraš kada mu oslabi vid? Uuu, ode mi grafička’’. To znači da on samo primećuje da mu je žena u rasulu, ali ne zna kako da joj pomogne, jer kao i svaki ajtijevac problem zna da reši samo na ekranu, a u životu malo morgen.

Ali, tu je njihova ćerka tinejdžerka, koja obožava svoju mamu, kao i ona nju. Tako će ova devojčica, već početi da pokazuje radi ono što sve žene rade odvajkada, a to je rešavanje problema. Mada, jedna duhovita izreka drugačije kaže, a glasi ovako: ’’Žena ima problem za svako rešenje’’.

 Gde si pošla, Bernadet? (2019) on IMDb